Softwareontwikkeling
door wereldkampioenen

Chinezen en Nederlanders vormen ideale match om
een online portaal te bouwen

Een portaal laten bouwen met een complexe backoffice is dikwijls een tijdrovend proces. Er zijn uiteenlopende vaardigheden nodig om het gewenste resultaat op tijd en binnen budget te leveren. Daarom werkt Second Company met een multidisciplinair team van Nederlanders en Chinezen, die elkaar naadloos aanvullen in kennis en kunde op het gebied van softwareontwikkeling.

Nummer één portaalontwikkelaars

Volgens onderzoek van HackerRank zouden de Olympische Developers Spelen met vlag en wimpel worden gewonnen door China. Het is het land met de meest getalenteerde ontwikkelaars op het gebied van wiskundige uitdagingen, functioneel programmeren en data-structuren.Nederlanders veroveren de 26e plaats op deze ranglijst, wat absoluut niet wil zeggen dat wij geen waardevolle bijdrage kunnen leveren aan softwareontwikkeling. Onze kracht ligt namelijk niet in het programmeren, maar in het ontwerpen en vertalen van ideeën en benodigdheden naar schermen en gebruiksvriendelijke functionaliteiten. Combineer deze vaardigheden met die van de Chinezen, en je hebt de ideale match voor snelle, doelgerichte en gedegen softwareontwikkeling. Daarom opende Second Company naast de vestiging in Haarlem ook een kantoor in China.

Samenwerkingsproces portaalbouw

Op ons kantoor in China werken zowel Nederlanders als Chinezen, allemaal met goede en uiteenlopende kennis van softwareontwikkeling. Echter gaan we aan het begin van een ontwikkelproces eerst met de klant in Nederland om tafel. In zo’n gesprek weet onze Product Owner de business van de klant feilloos te doorgronden om vervolgens tot de best mogelijke software-oplossingen te komen. De Nederlanders in China houden zich vervolgens voordat de implementatie van start gaat bezig met de klant en de ontwerpvoorstellen, wat de Chinezen daarna realiseren tijdens een tweewekelijkse sprint. Gedurende dit ontwikkelproces behartigt onze Product Owner in Nederland continu de belangen van de klant richting het ontwikkelteam.

‘Betere verbinding met China dan met België’

Om de samenwerking tussen Nederland en China te optimaliseren hebben wij een high speed verbinding laten leggen met ons kantoor in China. Dat is geen internet, maar kun je zien als een kabel waar signaal doorheen gaat. Het is een commerciële verbinding waar de Chinese overheid verder geen zeggenschap over heeft. Zo garanderen wij altijd een hoge bandbreedte en vlekkeloze communicatie. Eén van onze klanten zei laatst: ‘We hebben een betere verbinding met jullie team in China dan met ons eigen team in België’. Onze verbinding werkt dus zo goed dat het lijkt alsof onze ontwikkelaars niet in China, maar in de kamer naast je aan het werk zijn.

Ideale samenwerking voor portaalbouw

Een online portaal vraagt vaak om een complexe backoffice vanwege alle systemen binnen een bedrijf die hierop aangesloten moeten worden. Daarnaast neemt de complexiteit van een portaal toe naarmate deze in formaat toeneemt. Gelukkig zijn Chinese ontwikkelaars buitengewoon goed en snel in het onderzoeken, uitvinden en oplossen van de techniek van een portaal. Daarnaast zijn Chinese medewerkers relatief makkelijk te vinden en goedkoop in vergelijking met Nederlandse ontwikkelaars. De kosten voor portaalontwikkeling weten we zodoende te beperken en daarnaast leveren we de software snel op. En hoe sneller je een product hebt, hoe eerder je als klant feedback kunt geven en geïnformeerd keuzes maakt en bijstuurt.

Overbruggen van nadelen

De samenwerking tussen het kantoor in Nederland en het kantoor in China is soms lastig vanwege het tijdsverschil. Goede afspraken zijn daarom cruciaal; wanneer wij in Nederland klaar zijn met werken, gaan ze in China nog even door. En door te werken volgens de scrum-methode dwingen we vaste contactmomenten af, waardoor het ontwikkelproces nooit stagneert.

Ook biedt het tijdsverschil soms voordelen. Zo wordt het ontwikkelteam in China een bepaald gedeelte van de dag niet lastiggevallen met allerlei vragen, waardoor ze lekker kunnen doorwerken. Een ander pluspunt is dat als het systeem eenmaal in productie is en er nieuwe releases gedraaid moeten worden, wij ervoor zorgen dat dit ‘s nachts gedaan wordt terwijl iedereen in Nederland slaapt. Dingen die eventueel fout gaan zijn dan de volgende ochtend alweer verholpen. Verder zijn we overdag in Nederland natuurlijk ook aanwezig, waardoor we eigenlijk altijd bereikbaar zijn. Mocht er overigens echt een groot probleem zijn, dan komen we in Nederland ook ‘s nachts ons bed uit om het te verhelpen.

Continue bijscholing

Op dit moment hebben wij zowel in China als in Nederland goede ontwikkelaars en groeien we hard. Bovendien krijgen we steeds meer inzicht in de developersmarkt in China waardoor we de beste ontwikkelaars kunnen binnenhalen. Daarnaast zetten we heel erg in op de kwaliteit van onze medewerkers door hen continu bij te scholen. We bieden bijvoorbeeld een programma waarmee alle Chinese ontwikkelaars hun Engels verbeteren, zodat ze goed mee kunnen doen in het proces.

Door de omstandigheden voor een goede samenwerking continu te optimaliseren, halen we het beste uit onze mensen in zowel Nederland als China. Zo brengen we de meest complexe projecten succesvol over de eindstreep.
Technieken?

Second Company is specialist in het ontwikkelen, beheren en hosten van maatwerk software integratieoplossingen. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in het toepassen van de nieuwste technieken en methodes binnen softwareontwikkeling.