CMS versus maatwerk op basis van componenten

"Door middel van maatwerk kunnen we dus precies en snel maken wat de klant vraagt"

Een CMS (content management systeem) is een systeem achter een website, dat het beheren van een site gebruiksvriendelijk maakt. WordPress is het bekendste voorbeeld van een CMS en biedt veel mogelijkheden, zeker voor contentgerichte websites.Maar bij het laten bouwen van een portaal waar bedrijfsspecifieke oplossingen nodig zijn, zit een ‘one size fits all’-CMS alleen maar in de weg bij de ontwikkeling van specifieke functionaliteiten. Daarnaast brengt een CMS hoge beveiligingsrisico’s en onderhoudskosten met zich mee. Bij het bouwen van een portaal raden wij daarom altijd maatwerk aan.

Veiligheid en updaten

CMS-systemen als WordPress, Drupal en Joomla! draaien zowel op een server als in de browser. Het nadeel hiervan is dat ze een makkelijk mikpunt vormen voor hackers. Zodra een hacker een CMS kraakt, kan hij geautomatiseerd inbreken in alle websites of computers die op dit systeem draaien. De gevolgen zijn dan groot; vertrouwelijke data kan bijvoorbeeld op straat komen te liggen of worden gestolen. Daarom is het belangrijk dat je een CMS-website continu update naar de nieuwste versie. Updaten gaat alleen vaak niet zonder slag of stoot; een website kan (tijdelijk) uit de lucht zijn en aanpassingen/maatwerk aan een CMS om je dienstverlening te verbeteren (bijvoorbeeld om beveiligde klantdata te vinden) kunnen verloren gaan. Alles moet in zo’n geval worden hersteld of opnieuw worden ontwikkeld. Met maatwerk voorkom je dergelijke grote update- en veiligheidsproblemen, omdat je niet achter de algemene inlog van een CMS, maar achter je eigen inlog werkt.

Veiligheid en updaten

Kosten CMS versus maatwerk

Zolang je uit de voeten kunt met standaard CMS-oplossingen, biedt een systeem als WordPress een goedkope en toegankelijke mogelijkheid om een contentgerichte bedrijfswebsite neer te zetten. Maar zodra er bedrijfsspecifieke toepassingen nodig zijn, kunnen de kosten voor aanpassingen aan een CMS al snel hoog oplopen. CMS-developers zijn namelijk schaars en duur. Door in één keer een portaal op maat te laten maken in een algemene programmeertaal als Javascript, kun je daarom een hoop tijd en geld besparen. Bovendien ben je zo niet gebonden en afhankelijk van een CMS-leverancier of -developer. (Lees hier meer over maatwerk)

Flexibel en kostenefficiënt maatwerk dankzij toolset

Veel bedrijven zijn vaak nog huiverig voor maatwerk, omdat ze ooit in situaties hebben gezeten waarbij alle functionaliteiten compleet moesten worden opgebouwd. Dit heeft veel tijd en geld gekost. Om zulke scenario’s te voorkomen bieden wij kant-en-klare componenten aan, een zogenaamde ‘toolset’, waarmee we een portaal bouwen. Bijvoorbeeld een inlog-, email-of berichten-component. Deze functionaliteiten hoeven alleen nog aan de achterkant op maat te worden gemaakt. Omdat we hiermee de basis van een portaal al hebben uitgewerkt, komen we relatief snel tot een eindresultaat wat tijd en geld scheelt voor onze klant.

Bovendien werken de componenten alleen in de browser, wat beveiligingsrisico’s vermindert. Waar nodig passen we de componenten aan, bijvoorbeeld naar de juiste huisstijl. Een klant kan het beste samen met een UXer (iemand die gebruikerservaring in kaart brengt) kijken over welke componenten wij al beschikken en wat wij hieraan kunnen aanpassen om het binnen de dienstverlening van de klant te laten passen. Door middel van maatwerk kunnen we dus precies en snel maken wat de klant vraagt, zonder beperkt te worden door een vast framework als bij een CMS.

Sebastiaan Herman

Hands-on CEO van Second Company

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Technieken

Software development door Second Company

Second Company is specialist in het ontwikkelen, beheren en hosten van maatwerk software integratieoplossingen. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in het toepassen van de nieuwste technieken en methodes binnen softwareontwikkeling.

Meer informatie