Hoe de Chinese geheime dienst mijn IT-bedrijf in Haarlem heeft beïnvloed.

"I never imagined things would work out this well. Never!"

Dit is het vervolg op mijn vorige blog: “Vijf harde lessen uit tien jaar ondernemen in China.”

Amir Nogayev is thuis in Xiamen als er plotseling hard op de deur wordt gebonsd. Hij doet open en ziet twee Chinese veiligheidsagenten. Paspoort. Terwijl andere agenten het flatgebouw verder uitkammen ondervragen zij Amir.

“Je komt uit Kazachstan dus wat doe je in China? Wat is je religie? Welke steden heb je bezocht?!”

Het blijkt dat er pal achter zijn flatgebouw een internationale top wordt georganiseerd en dat ze hem als ‘ongewenste vreemdeling’ daar liever niet bij willen hebben. Tot twee keer toe komen ze langs – net nu Amir’s aanvraag voor de verlenging van zijn visum bij de autoriteiten ligt! De veiligheidsdienst is bikkelhard. Zijn visum kan niet worden verlengd, hij moet het land uit…

Amir werkt op dat moment bij onze Chinese vestiging van Second Company en als werkgever word ik op de hoogte gesteld van het slechte nieuws. Amir is een van onze beste developers, spreekt vloeiend 5 talen waaronder Mandarijn en Engels, heeft coding Olympiades gewonnen en codeert al vanaf zijn negende. Dat lees je goed, zijn négende.

Lang nadenken hoef ik niet. Ik haal Amir naar Nederland, waar hij tijdelijk voor onze Nederlandse vestiging kan werken. Binnen een week staat deze 27-jarige jongen uit Kazachstan nu in de logeerkamer van mijn zus in Haarlem die tijdelijk dienstdoet als zijn woonruimte. Thank God for family!

Compleet overdonderd heeft Amir zijn leven in China achtergelaten: weg van zijn vriendin, zijn werk en zijn vrienden. Hij is redelijk in shock en naar Nederland gekomen met één tas en een laptop, want ja het is toch maar tijdelijk?

Niets bleek minder waar. Nog geen maand later zouden de ontwikkelingen van Second Company Limited te Xiamen alles op het spel zetten*. Zo begon het vroege voorjaar van 2017.

*Zie: Vijf harde lessen uit tien jaar ondernemen in China.

Fast forward naar nu.

Amir spreekt in vloeiend Engels ons team van software developers toe op het kantoor in Haarlem. Zelfverzekerd loopt hij door de projectplanning, moeiteloos wisselend tussen technische termen en zakelijke wensen van de klant.

“Put yourself in your client’s position and think of their business needs”, geeft hij hen mee. Hij beantwoordt vragen en geeft advies. Amir is zelf ook software developer, al is hij zeker niet het stereotype. Luisterend naar hoe hij het team motiveert hoor je een zakelijk ontwikkelde manager. Amir is inmiddels een toonbeeld van de filosofie van Second Company: breed opgeleide, zelfstandige, business-minded developers zijn de toekomst!

Amir heeft inmiddels eigen woonruimte gevonden in Haarlem en herinnert zich nog goed de eerste tijd na zijn aankomst in Nederland. Vooral de middag dat hij zich had buitengesloten op het balkon van mijn zus.

It’s funny actually. I was out there for quite a while and started reflecting on my journey from Kazachstan to China and now to the Netherlands. I thought to myself, wow I never imagined things would work out this well. Never!

Als je hem ook zo zou zien in die projectmeeting zou je ongetwijfeld tot dezelfde conclusie komen.

Meer weten over hoe ons internationale team van business-minded developers het verschil kan maken voor jouw bedrijf? Lees ons volgende blog: 3 redenen waarom klanten kiezen voor Second Company

Sebastiaan Herman

Hands-on CEO van Second Company

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Technieken

Software development door Second Company

Second Company is specialist in het ontwikkelen, beheren en hosten van maatwerk software integratieoplossingen. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in het toepassen van de nieuwste technieken en methodes binnen softwareontwikkeling.

Meer informatie